Thursday, November 22

Reka Rijeka Fiume


Reka je bila v Jugi, mislim da poleg Pule, mocno rokersko sredisce. Umazano, industrijsko in pristanisko mesto. Pravo gnezdo za razvoj punka in rocka. Danes je drugace. Reka je izgubila precej rokerskega duha, edino kar je iz starih casov ostalo je opuscena industirja in posledicno umazane, sajaste fasade. Precejsna skoda, kajti Reka ima krasno arhitekturo, najbolj pa preseneti tista iz obdobja moderne in tkz. Musolinijeva arhitektura. A jo tezko zaznas, kajti skriva se za oblakom postanih saj in izpusnih plinov.
Potrebovala bi osvezitev, a ta je v povojih in dogaja se le na glavni sprehajalni coni - Korzu, takoj za vogalom pa te docaka sivina, depra...
Korzo pa postaja vse bolj sminkerski, rockerjev, metalcev, pankicev skorajda ne srecas. Saj vem, da so a so si ustvarili sceno verjetno kje drugje. Stran od bejb v visokih skornjih in Guci speglih in tipov v Armani kajbovkah. V Reki so ljudje na Korzu vsi enaki.

Sta pa dve stvari, ki se jih v reki razveselim.
Prva je tabla, napovednik za kino program, ki je pozabljena ostala na fasadi ene izmed his na Korzu. Vsakic, ko pridem v Reko, najprej s strahom preverim, ce je se vedno tam ali so jo ze zamenjali s kako svetleco, plasticno starejso sestro, ali bolje pravnukinjo.
Druga stvar je drustvo Molekula (skupek drustev, klubov itd. razlicnih aktivnosti), ki je nekaksen zametek Metelkove v Ljubljani. Nastanila se je v opusceni stavbi Pristanisca (Luke) Rijeka. Ze pot do tja je pravo dozivetje. Upam, da bo obstala.

Drugace pa bodo letos v Reki docakali novo leto na prostem z Jinxi in Urbanom v glavnih vlogah...pa se par rokerskih skupin...v spomin na stare case. You are welcome!

No comments: